Kwaliteit en persoonlijke aandacht staan bij ons centraal. We stellen daarom duidelijke grenzen tussen de handelingen die uitgevoerd mogen worden door tandartsen, door specialisten en door de mondhygieniste of de preventieassistente. Als patiënt weet u zo wat u bij ons kunt verwachten. Beide tandartsen zijn algemeen practicus met een brede oriëntatie. Dit houdt in dat u bij ons terecht kunt voor al uw gebruikelijke mondzorg, zoals mondhygiëne, conserverende tandheelkunde (vullingen, kronen, bruggen), prothetische tandheelkunde (o.a. kunstgebitten en frameprotheses), endodontie (wortelkanaalbehandelingen), parodontologie (behandeling van aandoeningen van het tandvlees), bleken én spoedbehandelingen.
Ook voor een betaalbare cosmetische en esthetische tandheelkunde kunt u zich tot ons wenden.
Wij besteden speciale aandacht aan angstige patiënten en kunnen bogen op een lange ervaring met de behandeling van deze groep.
Belangrijk voor de gezondheid van uw mond is de regelmatige periodieke gebitscontrole. We bespreken dan met u de dagelijkse mondverzorging zodat uw gebit en de weke delen van de mond gezond blijven. Indien nodig, ondernemen we actie om de mondhygiëne te verbeteren.
Indien de tandarts problemen in uw gebit constateert, bespreekt deze met u of een extra behandeling noodzakelijk is. De tandarts informeert u ook over:
Informatie over tandheelkundige behandelingen kunt u nalezen in de informatie over mondgezondheid op www.allesoverhetgebit.nl
Kleine ingrepen bespreekt de tandarts meteen met u en de behandeling volgt, indien nodig, op korte termijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij eenvoudige gebitsreiniging of het maken van een kleine vulling. Bij uitgebreidere behandelingen informeren wij u over de kosten. Indien u dit wenst, kan het behandelplan met de bijbehorende kosten schriftelijk worden vastgelegd. Mede vanwege de wettelijke verplichting doen we dit in elk geval altijd voor behandelingen die meer kosten dan € 150,-. De betreffende behandelingen worden pas uitgevoerd na uw instemming. Dat kan over het algemeen binnen 15 werkdagen.
Als u een bijzondere behandeling moet ondergaan, dan hoeft u niet zelf op zoek te gaan naar de betreffende specialist. Wij kunnen u verwijzen naar onze collega´s voor onder meer kaakchirurgie, orthodontie, implantologie, parodontologie (tandvleesziekten), gnathologie (specialisten voor het kaakgewricht), endodontologie (specialisten voor wortelkanaalbehandelingen) en maxillofaciale prothetiek (bijzondere protheses). Ook werken we samen met een goed geoutilleerde tandtechnicus op loopafstand van de praktijk zodat reparaties aan of uitbreidingen van protheses binnen één dag kunnen plaatsvinden.
De informatie over uw gebit en de geschiedenis van de behandelingen slaan wij op in onze computer. Uiteraard is dit systeem goed beveiligd en wordt het dagelijks op professionele wijze geback-upt. Wij bewaren de gegevens minstens 15 jaar. Op uw (schriftelijk) verzoek kunnen we uw gegevens ook (elektronisch) doorsturen naar een andere behandelaar.
In onze tandartspraktijk heeft het voorkómen van gebitsproblemen de hoogste prioriteit. Voorkómen is nu eenmaal beter, eenvoudiger en goedkoper dan genezen. Wij zorgen er graag voor dat uw tanden schoon zijn en uw tandvlees gezond blijft.
We streven naar gezonde tanden voor alle kinderen! We adviseren u dan ook om uw kind vanaf de leeftijd van twee jaar mee te nemen naar de tandarts wanneer u zelf voor controle gaat. Meestal is op deze leeftijd een behandeling nog niet nodig. U ontvangt vooral voorlichting en adviezen van de tandarts of de preventieassistente en bij uw kind worden door de tandarts “de tanden geteld”. Wanneer u het gebit van uw kind vervolgens ieder half jaar laat controleren kunnen eventuele problemen op tijd worden onderkend en verholpen.
Om cariës en tanderosie te voorkomen maken wij gebruik van sealings en fluoride. Het allerbelangrijkste zijn echter onze poetsinstructies en voedingsadviezen. We geven deze niet alleen aan de allerkleinsten, maar ook aan kinderen die in de ‘beugelfase’ zitten, want het is altijd moeilijk voldoende tussen de beugel te reinigen.
Graag helpen we u met de extra verzorging van uw tanden en tandvlees. Daartoe onderzoekt de tandarts ook het tandvlees aan de hand van de zogenoemde DPSI-score. Als u bijvoorbeeld last heeft van bloedend, ontstoken en/of teruggetrokken tandvlees, losse tanden en de DPSI-score is 3 of hoger, dan lijdt u waarschijnlijk aan parodontitis.
U kunt bij ons ook terecht voor de behandeling van slechte adem (halitose).
Paradontitis kan meerdere oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is de aanwezigheid van bacteriën. Indien nodig, kunnen we met behulp van een eenvoudige test vaststellen óf en, zo ja, welke bacteriën in de mond aanwezig zijn. Op basis van de testuitslag wordt het behandelplan opgesteld en met u besproken. Zo nodig sturen we u door naar een specialist voor tandvleesziekten (parodontoloog).
In onze praktijk maken we gebruik van hoogwaardige composiet vulmaterialen in de kleur van de tanden en kiezen. Voordelen van de tandkleurige vullingen zijn:
Tandkleurige vullingen kennen ook nadelen. Niet alle tandkleurige vullingen zijn zo sterk als amalgaam en breken eerder af. Daarom worden ze soms niet gebruikt voor grote vullingen in de kiezen. Het aanbrengen van een tandkleurige vulling is ook bewerkelijker dan een amalgaamvulling. Ook voor het repareren van tanden of kiezen met tandkleurig vulmateriaal zijn meer handelingen nodig. Dit neemt meer tijd in beslag wat hogere kosten met zich meebrengt. Na het aanbrengen van een tandkleurige vulling kunnen de tanden gedurende enige tijd gevoeliger zijn, vooral bij de overgang van warm naar koud en andersom of bij belasting van de betreffende tanden. Dat heeft te maken met een spanning tussen het vulmateriaal en de natuurlijke tand of kies. Hoe groter de vulling, hoe gevoeliger het kan zijn.
In sommige gevallen kan het nodig zijn dat een tand of kies een kroon nodig heeft, bijvoorbeeld als een vulling te groot wordt en geen houvast meer heeft, of als een tand of kies eerder een wortelkanaalbehandeling heeft gehad en daardoor te kwetsbaar is geworden, of soms om esthetische redenen.
Een kroon is een soort hulsje gemaakt uit porselein, zirconium of metaal, of een combinatie van deze materialen. Een kroon beschermt een tand of kies en geeft hem steun en stabiliteit.
Als één of meerdere tanden of kiezen ontbreken kan een brug een goede keuze zijn om de ontbrekende elementen te vervangen. Een brug bestaat uit minimaal twee kronen (pijler) en één of meerdere brugtussendelen (dummy’s) die met elkaar verbonden zijn. Aan de hand van een röntgenfoto kan de tandarts beoordelen of de pijlertanden geschikt zijn voor een brug.
Een andere manier om ontbrekende elementen in uw gebit te vervangen is door middel van een implantaat. De keuze voor een brug of implantaat hangt af van een aantal factoren zoals uw algemene gezondheidstoestand, gebitssituatie, botniveau en persoonlijke voorkeur. Ook het beschikbare budget speelt een rol.
As u een gegoten restauratie nodig heeft, maak dan een afspraak voor een adviesgesprek. Na anamnese, röntgenfoto, uitgebreid onderzoek en een persoonlijk gesprek worden uw wensen en de mogelijkheden door de tandarts besproken.
Bij ons kunt u terecht voor zowel volledige als gedeeltelijke gebitsprotheses, ook voor protheses op implantaten en frameprotheses. Voor reparaties en het opvullen van protheses, kunt u uw gebit ‘s ochtends voor 10:00 uur brengen en is het dezelfde dag later in de middag klaar. Voor het opvullen en voor uitbreiding en sommige reparaties moet wel een afdruk worden gemaakt.
Het trekken van tanden/kiezen en kleine chirurgische ingrepen kunnen we in de eigen praktijk doen. Voor complexere behandelingen wordt u verwezen naar de kaakchirurg of een andere specialist.
In onze praktijk voeren wij regelmatig wortelkanaalbehandelingen uit. Deze worden ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd. Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken weefsel van de tandzenuw.
De oorzaak van de ontsteking wordt gevormd door bacteriën die in uw tand zijn doorgedrongen tot in de tandzenuw (pulpa) door tandbederf, een lekkende vulling of een harde klap.
Ontstoken tandweefsel kan niet meer genezen. Het is een onomkeerbaar proces. Het ontstoken weefsel dient te worden weggehaald. Daartoe maakt uw tandarts eerst uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Vervolgens reinigt hij/zij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt het met een desinfecterende spoelvloeistof. Tot slot worden de kanalen gevuld. Vaak maakt uw tandarts tijdens de behandeling een of meer röntgenfoto’s. Zo heeft hij/zij een goede controle over het verloop van de behandeling.
Na de wortelkanaalbehandeling maakt uw tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling. Als de kies is verzwakt, kan een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.
Als u ‘s morgens wakker wordt met spierpijn in uw kaken of als u klachten heeft zoals pijn in de kaakgewrichten en/of hoofdpijn, dan is het heel goed mogelijk dat u ’s nachts uw tanden knarst. Het overmatig over elkaar bewegen van de tanden en kiezen in de nacht heeft bovendien slijtage van het gebit en kiespijn ten gevolg. Dit kan voorkómen worden door een nachtbitje dat speciaal voor u op maat wordt vervaardigd.
Wij vervaardigen mondbeschermers voor allerlei sporten, van kickboksen tot hockey. Een op maat gemaakte beschermer biedt, naast de beste bescherming, ook het beste draagcomfort.
Het enorme aanbod bleekmiddelen en behandelingen is verwarrend. Veel producten beloven prachtige witte tanden, maar in de praktijk is dat helaas anders. Een onveilig bleekproces kan zelfs schade aan uw gebit toebrengen. Indien u een bleekbehandeling overweegt, kies dan voor een veilige en professionele wijze, onder begeleiding van uw tandarts.
De wetgeving is sinds oktober 2012 veranderd. Daardoor kan een effectieve bleekbehandeling alleen door een tandarts worden voorgeschreven. Vraag gerust advies hierover bij uw eerstvolgende bezoek aan de praktijk.